Statele Unite au afirmat joi în cadrul unei întâlniri bilaterale cu China că sunt „foarte dezamăgite” că Beijing nu l-a predat pe Edward Snowden, fostul consultant de informații american aflat la sursa dezvăluirilor privind vaste programe de supraveghere americane, relatează AFP.
Secretarul de Stat adjunct William Burns a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă alături de oficiali chinezi, că gestionarea dosarului de către Beijing nu este „coerentă” cu apelurile recente la o mai bună cooperare între cele două state.
Burns a amintit că Washington și Beijing au fost de acord, în cadrul unei întâlniri între președinții lor respectivi în California (vestul Statelor Unite) luna trecută, să colaboreze îndeaproape.
„De aceea am fost foarte dezamăgiți de modul în care autoritățile de la Beijing și Hong Kong au gestionat cazul Snowden, cae subminează eforturile noastre de a stabili încrederea necesară pentru a rezolva problemele dificile”, a declarat Burns.
„Gestionarea acestui dosar nu a fost în concordanță cu spiritul Sunnylands”, proprietarea unde s-au întâlnit președintele chinez și cel american la începutul lunii iunie, a adăugat Burns.
Reprezentatul chinez Yang Jiechi, care a vorbit alături de Burns, a apărat la rândul său decizia Beijingului privind Snowden, ale cărui dezvăluiri despre spionajul realizat de Washington asupra rețelelor de internet chineze au cauzat tulburări în China.
„Guvernul (chinez) a respectat mereu gestionarea dosarelor de către guvernul regiunii administrative speciale Hong Kong în conformitate cu legea”, a afirmat Yang.
Hong Kong „a gestionat dosarul Snowden în conformitate cu legea iar deciziile sale nu suferă niciun reproș”, a adăugat Yang, figură importantă a diplomației chineze.